Mali ratnik – Tihomir Horvat

Mali ratnik

Tihomir Horvat, književnik i autor mnogih nagrađivanih kratkih priča i romana uvrštenih u školske udžbenike i lektiru, gostovat će u organizaciji Udruge Moja Šolta i Gradske knjižnice Marko Marulić 12. listopada 2017. u 18:00 sati u Bratskoj kući u Grohotama te u Gradskoj knjižnici Marko Marulić u Splitu 13. listopada 2017. u 11:30 sati.

Dobitnik je niza književnih nagrada za kratke priče i romane od kojih su najčitaniji Frka u Šćitarjevu i Legenda o božićnom licitaru.

Njegova najnovija knjiga Mali ratnik pobijedila je na natječaju Društva hrvatskih književnika za najbolji rukopis s temom Sigetske bitke i Nikole Šubića Zrinskog. U Mjesecu hrvatske knjige 2017. godine ova knjiga je uvrštena u Nacionalni kviz za poticanje čitanja.

U obrazloženju odluke stručnog povjerenstva o pobjedniku, između ostalog stoji:

Kad je riječ o događanjima vezanim uz Sigetsku bitku rukopis se oslanja na povijesne podatke potkrijepljene planom Sigeta iz 1566.godine, zapise komornika Nikole Šubića Zrinskog Franje Črnka koji je preživio bitku i mnoštvo zanimljivih detalja iz života branitelja u opkoljenom gradu. Uz dramatične trenutke bitke, roman donosi više drugih, suvremenih paralelnih radnji koje rasvjetljavaju važne trenutke u životu nekolicine mladih ljudi oba spola koji se stjecajem okolnosti upoznaju. Svatko od njih ima svoju životnu priču i svi se po nečemu izdvajaju iz prosjeka.

Ovaj uzbudljiv roman povezuje mlade koji snimaju 3D film o Sigetu i Sigetsku bitku Nikole Šubića Zrinskog. To je višeslojna priča koja se lako čita i zanimljiva je za sve generacije čitatelja.